Мазда история
Mazda история автомобильной марки Мазда
История автомобильной марки Mazda начинается с Дзудзиро Мацуда, всегда увлекавшегося кузнечным ремеслом. Так в 1895 году он открыл свою первую кузницу, однако вскоре ему пришлось закрыть ее из-за больших финансовых затрат. Но он никогда не оставлял свои мечты – организовать кузнечное дело, вторую попытку он сделал только через 11 лет, и вновь все закончилось неудачей. В 1920 году вместе инвесторами купил разорившуюся фирму Abemaki., которая занималась пробковым деревом.
Компания находилась в Хиросиме и при покупке ее переименовали в Toyo Cork Kogyo. Именно с пробки и началась история автомобилей марки Mazda. Капиталы полученные от продажи строительных материалов позволили наконец Дзудзиро Мацуда открыть и техническое направление деятельности компании. Дзудзиро Мацуда был страстным почитателем русской литературы в целом и Чеховым в частности. Особенно он любил «Чайку» а посетив в СССР МХАТ лично засвидетельствовал свое почтение К. С. Станиславскому.
В 1927 году в названии компании осталось только одно слово: Toyo Kogyo Ltd, ведь прежнее характеризовало специализацию на пробке. Теперь это была промышленная компания занимающаяся выпуском мотоциклов и станков для промышленности. А в 1930 году выпущенные мотоциклы компании начинают даже выигрывать спортивные соревнования.
Схожий с эмблемой города Хиросимы этот знак Mazda был зарегистрирован в 1936 году и выражал сильные связи Mazda с родным городом. Знак «m» выведенный из кривых отображает в символической форме Mazda Motor Manufacturer. Изображение крыльев представляет проворство Мазды, скорость и способность взлететь до новых высот.
Этот знак в виде классической буквы «m», Mazda зарегистрировала в 1959 году для своих первых легковых автомобилей.
В 1991 году Mazda ввела новый логотип, который использовался в автомобилях производимых на экспорт. Он представлял солнце и пламя, поддерживающее «сердечную страсть».
Однако вскоре Mazda была вынуждена изменить существующий логотип из-за сходства с эмблемой Renault. Mazda немного закруглила алмазную внутреннюю часть эллипса и эмблема по прежнему в символической форме представляла крылья, солнце и круги света.
Новый логотип был принят в конце 1991 года.
В 1931 году компания начала производить автомобили в японском стиле — трехколесные грузовички с двигателями объемом в 500 куб. см и скорее они напоминали большие трехколесные мотоциклы. Мацуда начал задумываться над развитием производства легковых автомобилей. А для этого решено было создать торговую марку Mazda — означавшую имя зороастрийского верховного бога света.
Было создано даже несколько первых моделей легковых автомобилей, но в серийное производство они пойти не успели. Вторая Мировая внесла свои коррективы и компания вынуждено работала на военные нужды страны, конструируя многое, — начиная с мотострелковых орудий и заканчивая винтовками. Война и ядерный взрыв в Хиросиме привели к сильным разрушениям. Завод был разрушен более чем на половину.
В 1952 году Дзудзиро Мацуда ушел из жизни, а ему на смену пришел его сын – Тенудзи Мацуда, продолживший дело отца.
После войны когда были сняты ограничения на эспорт японских товаровкомпания приступила к производству грузовых автомобилей. Первые легковые автомобили появились в 1960 году. Это была модель R360 Coupe первого двухдверного пассажирского автомобиля, оснащенная 2-цилиндровым двигателем объемом 356 куб. см. Она не отличалась особыми изысками, зато была недорогой и удобной.
В 1962 году Mazda начала выпускать автомобили марки Carol, внешне очень похожие на популярный в то время Ford Anglia. Особенно это сходство было заметно у двухдверного седана Carol-360. Последующий Carol-600 был уже четырехдверным. В 1963 году появилась первое поколение, относительно комфортабельных моделей Mazda Familia 800/1000 с 4-цилиндровым двигателем.
В конце 1963 года компанией выпущен миллионный автомобиль Mazda.
В 1965 году появилась Mazda-1000, а в 1966 году пошел в производство Mazda Proceed (В-серия 1500). Через год представили одну из самых интересных моделей — Mazda Cosmo Sports 110 S с роторно-поршневым двигателем конструкции Феликса Ванкеля который был плодом тесного сотрудничества с NSU. В последующие годы фирма посчитала это направление перспективным и объемы производства роторных двигателей постоянно росли.
С автомобилем Mazda Cosmo Sports начался полномасштабный экспорт на европейский рынок
В том же году Mazda подписывает соглашение о техническом сотрудничестве с компанией Kia Motors Corp.
В 1968 в производство вышел автомобиль марки Mazda Familia Rotary Coupe R100
С 1970 начало экспорта автомобилей в США. В этом же году свет увидела Mazda Capella RX-2.
1971 — представление Mazda Savanna RX-3 с роторно-поршневыми двигателями различной мощности
1972 — представление комфортабельной марки среднего класса Mazda Luce RX-4. В этом же году количество произведенных автомобилей достигает 5 млн. единиц.
В 1977 вышла экспортная серия Mazda Familia Original GLC/323, а так же представление марки Mazda Capella 626.
В 1978 году появилась спортивная марка Mazda Savanna RX-7. с роторно-поршневым двигателем, мощностью 105 л. с., позволявшим достигать скорости 200 км/ч. В том же году был выпущен миллионный автомобиль с двигателем такого типа.
В 1979 году Mazda и Ford Motor Company вступают в единый союз. В то же время компания Ford Motor приобрел 25% акций Mazda.
В 1980 году компания представила марку FWD Mazda Familia 4 WD. В этом же году модель Mazda Familia GLC/323 получила титул » Лучший японский автомобиль 1980-81 годов».
К 1981 году большинство продукции компании оснащается двигателями Феликса Ванкеля. С увеличением объемов производства автомобилей Mazda открывает отделение компании в США — Mazda North America, Inc. и Mazda Motors Representative Office в Европе.
С увеличением рынка потребителей дорогих автомобилей, ассортимент продукции Mazda постоянно расширяется, появляются спортивные модели, автомобили высшей группы среднего класса и другие.
Марка Mazda RX-7 — наглядный пример отличной работы японской компании: оригинальная конструкция кузова объединяет усиление жесткости кузова с одновременным уменьшением его массы. Двигатель этой модели двухсекционный роторно-поршневой с турбонадцувом и промежуточным охлаждением наддувочного воздуха. Тормоза –дисковые всех колес. Максимальная скорость-250 км/ч
В 1981 году появилась Mazda Cosmo/Luce которая в экспортной комплектации получила индекс 929. За ней в 1982 году была представлена Mazda Capella 4 WD, в этом же году Mazda Capella 4WD серии 626 назван «Японским автомобилем года 1982-83 годов».
В 1983 году журнал Trend Motor назвал Mazda Capella 626 «Импортным автомобилем года». Два месяца спустя Mazda выкупает 8% акций в Kia Motors.
С увеличением рынка потребителей дорогих автомобилей, ассортимент продукции Mazda постоянно расширяется, появляются спортивные модели, автомобили высшей группы среднего класса и другие.
25.07.2020 10:27:18
2020-07-25 10:27:18
Источники:
История бренда «Мазда», развитие и приоритеты ? » /> » /> .keyword { color: red; }
Мазда историяИстория бренда Mazda: год и страна основания, знаменитые модели
История бренда Mazda: год и страна основания, знаменитые модели
Значение значка «Мазда» – это огонь или солнце. На нем можно разглядеть само солнце, круг света и крылья. Именно из-за крыльев логотип часто сравнивают с совой.
У каждой торговой марки есть своя история. Взлеты и падения на пути к успеху были у каждого производителя. История бренда Mazda не исключение.
История бренда «Мазда»
История бренда Mazda началась с 1920 года в городе Хиросиме. Японская компания занималась производством пробковых панелей и станков, а сегодня известна во всем мире своими автомобилями, легковыми, грузовыми, спортивными, семейными.
Основание компании
Президентом Mazda стал Дзюдзиро Мацуда, отец которого был бедным рыбаком, так что большими деньгами не владел. Фирму Мацуда основал не с нуля. Изначально концерн ему не принадлежал – разорившаяся строительная компания была куплена вместе с инвесторами.
Президент Mazda Дзюдзиро Мацуда
Жизнь Дзюдзиро Мацуды не была легкой. Возможности учиться в школе у него не было, поэтому пришлось заняться кузнечным делом. Оно помогло Мацуде осознать свою тягу к автомобилестроению. Прежде чем будущий инженер стал владельцем собственного концерна, он работал на множестве предприятий. Среди них были судостроительные верфи и оружейные заводы.
После основания компании ее специалисты в течение 10 лет работали над мотоциклами. Увы, производство так и не стало массовым. Станки продолжали оставаться основным направлением.
История эмблемы
Логотип «Мазда» появился не сразу после основания компании. Впервые он увидел свет после 1934 года. Лого «Мазда» представляло собой стилизованное название фирмы. Затем эмблема бренда стала более минималистичной. Теперь она выглядела как буква М. Второй логотип Mazda появился через 2 года после первого.
История логотипа «Мазда»
Следующее обновление логотипа произошло в 1962 году. Буква М была помещена в круг. А в период с 1975 по 1991 год официальной эмблемы у компании не было. Только в 1991 году был разработан новый дизайн, и именно этот знак «Мазды» используется компанией сейчас, хотя и в несколько измененном виде.
Значение значка «Мазда» – это огонь или солнце. На нем можно разглядеть само солнце, круг света и крылья. Именно из-за крыльев логотип часто сравнивают с совой. «Мазду» узнавали со старым значком, но новый стал самым оригинальным и приобрел статус культового.
Значение названия Mazda
Привычно называться компания стала только в 1931 году. Марка «Мазда» названа так по имени зороастрийского бога Ахура Мазда, которому поклонялись как богу мудрости. Также название созвучно с фамилией основателя и похоже произносится.
Философия бренда
Во многом философия марки определяется страной ее происхождения – Японией. Сейчас история производителя насчитывает целый век. Личная история создателя бренда Дзюдзиро Мацуды была и остается главным столпом философии Мазды.
Классическая форма кузова «Мазда» не менялась несколько десятков лет
Машиностроение было не просто способом заработать денег. Производство транспорта – настоящая страсть Мацуды. Он считал, что техника – это способ изменить мир к лучшему, и эта установка обозначила вектор развития для его компании.
Япония – это страна инноваций и изобретателей, поэтому стремление к непрерывному развитию у японцев в крови. Часть их традиций – добросовестно выполнять свою работу, так что в качестве продукции не стоит сомневаться, оно всегда на высшем уровне.
Не забывают японцы и о красоте, поэтому дизайнеры «Мазды» создали свой стиль под названием Kodo. Название означает «душа движения». Все авто фирмы не только технически, но и внешне воплощают собой мощь и скорость.
Развитие японского автопрома
Далеко не сразу компания занялась производством транспорта. Изначально это была строительная фирма. Ее специализацией было создание панелей из пробкового дерева, позже был налажен выпуск станков. В 1925 году фабрика, которой владел Мацуда, сгорела. В итоге к старой продукции было решено не возвращаться, вместо этого завод был перепрофилирован, чтобы производить транспортные средства. Первым транспортом, произведенным обновленным заводом, стали мотоциклы.
Военный мотоцикл «Мазда»
Ранее в 1923 году в Японии произошло сильнейшее землетрясение. Оно ударило по экономике, и жители страны не могли позволить себе дорогие средства передвижения. Это означало, что использование, как и продажа бюджетного колесного транспорта стали актуальными. Тогда-то компания разработала модельный ряд трехколесных мототележек. Они были простыми в производстве и доступными, так что имели успех.
В 1931 году на японском рынке появилась первая машина концерна. Этой моделью был грузовой автомобиль. Продажи были отличными, поэтому было решено наладить экспорт в Китай.
Заводы компании были полностью уничтожены во время сброса бомб в конце Второй мировой. Но фирма все равно вернулась на рынок. Она продолжала выпускать грузовики с качественной комплектацией.
- 1967 год концерн поразил всех, представив спортивный автомобиль Cosmo Sport 110S. До этого в 1964 году выпустили машину для всей семьи, Mazda Familia. Бизнес расширялся, продукцию завозили уже в 20 стран мира. В 1981 году произошло значимое событие – выход на американский рынок. 1986 год ознаменовался выпуском модели RX-7. 1989 год примечателен анонсом одного из самых популярных авто бренда – кабриолета MX-5.
В 2000 году «Мазда» совершает прорыв, начиная взаимодействовать с покупателями через интернет. Но сетевой маркетинг не единственное достижение. В 2002 году вышла модель Sports F. Ее уникальность в том, что разработкой занимались женщины.
Место и перспективы «Мазда» сейчас
Сегодня компания успешно производит самые разные автомобили, среди которых есть кроссоверы и концепт-кары. «Мазда» очень старается быть доступной для большинства людей. По этой причине концерн почти полностью отказался от разработки люксовых авто и сосредоточился на выпуске машин малого и среднего класса. Развивается и особая линия товаров – спорткары.
Самая популярная модель спорткара «Мазда 6»
У «Мазды» налажен экспорт в 120 стран мира, а в 21 государстве фирма владеет заводами для сборки. Недавно в соответствии с последними тенденциями вышел первый электрокар, разработанный инженерами компании.
Люксовый бренд «Мазды» – Amati
Отказ от производства автомобилей класса премиум легко объяснить. Amati готовили в первую очередь для американского рынка, и машина должна была выйти в продажу в 1983 году и в США, и в Японии. Модель была безупречна по всем параметрам и отвечала стандартам класса люкс. Но это не спасло ее от провала.
Решено было сменить курс и продать большую часть автомобилей на родине, но именно тогда в Японии случился экономический кризис, и авто среднего класса были более актуальны. Так что машина не была успешной, но стала опорой для дальнейших разработок.
«Мазда» в России
В июне 2011 года Mazda с Россией договорились о возможности сборки автомобилей бренда в Приморском крае. В 2012 году было налажено совместное с РФ производство транспорта и его последующая продажа. В 2017 году началось строительство завода Mazda во Владивостоке. В сентябре следующего года он был открыт.
Модельный ряд
Линейки концерна могут похвастаться разнообразием. В модельном ряде присутствуют спортивные автомобили, легковые машины, кроссоверы, родстеры и пикапы.
Самые популярные модели:
- Mazda 3. Хэтчбек с бензиновым двигателем, четырьмя модификациями и подогревом. Особенности: мониторинг внимания водителя и шумоизоляция салона. Mazda 3 Sedan. Автомобиль с анатомическими сидениями и усиленной жесткостью кузова. BT-50. Пикап предназначен для бездорожья и скользкой дороги. Главное достоинство – высокая проходимость. CX 5. Внедорожник со спортивным дизайном. Компактный, оснащен автоматическим безопасным торможением, оборудован светодиодными фарами.
Автомобили Mazda продолжают бить рекорды продаж и поражать клиентов своей мощностью и функциональностью, мотивируют конкурентов. История бренда Mazda и сейчас вдохновляет предпринимателей.
История бренда «Мазда»
История бренда Mazda началась с 1920 года в городе Хиросиме. Японская компания занималась производством пробковых панелей и станков, а сегодня известна во всем мире своими автомобилями, легковыми, грузовыми, спортивными, семейными.
Президентом Mazda стал Дзюдзиро Мацуда, отец которого был бедным рыбаком, так что большими деньгами не владел. Фирму Мацуда основал не с нуля. Изначально концерн ему не принадлежал – разорившаяся строительная компания была куплена вместе с инвесторами.
Президент Mazda Дзюдзиро Мацуда
Жизнь Дзюдзиро Мацуды не была легкой. Возможности учиться в школе у него не было, поэтому пришлось заняться кузнечным делом. Оно помогло Мацуде осознать свою тягу к автомобилестроению. Прежде чем будущий инженер стал владельцем собственного концерна, он работал на множестве предприятий. Среди них были судостроительные верфи и оружейные заводы.
После основания компании ее специалисты в течение 10 лет работали над мотоциклами. Увы, производство так и не стало массовым. Станки продолжали оставаться основным направлением.
История эмблемы
Логотип «Мазда» появился не сразу после основания компании. Впервые он увидел свет после 1934 года. Лого «Мазда» представляло собой стилизованное название фирмы. Затем эмблема бренда стала более минималистичной. Теперь она выглядела как буква М. Второй логотип Mazda появился через 2 года после первого.
История логотипа «Мазда»
Следующее обновление логотипа произошло в 1962 году. Буква М была помещена в круг. А в период с 1975 по 1991 год официальной эмблемы у компании не было. Только в 1991 году был разработан новый дизайн, и именно этот знак «Мазды» используется компанией сейчас, хотя и в несколько измененном виде.
Значение значка «Мазда» – это огонь или солнце. На нем можно разглядеть само солнце, круг света и крылья. Именно из-за крыльев логотип часто сравнивают с совой. «Мазду» узнавали со старым значком, но новый стал самым оригинальным и приобрел статус культового.
Значение названия Mazda
Привычно называться компания стала только в 1931 году. Марка «Мазда» названа так по имени зороастрийского бога Ахура Мазда, которому поклонялись как богу мудрости. Также название созвучно с фамилией основателя и похоже произносится.
Философия бренда
Во многом философия марки определяется страной ее происхождения – Японией. Сейчас история производителя насчитывает целый век. Личная история создателя бренда Дзюдзиро Мацуды была и остается главным столпом философии Мазды.
Классическая форма кузова «Мазда» не менялась несколько десятков лет
Машиностроение было не просто способом заработать денег. Производство транспорта – настоящая страсть Мацуды. Он считал, что техника – это способ изменить мир к лучшему, и эта установка обозначила вектор развития для его компании.
Япония – это страна инноваций и изобретателей, поэтому стремление к непрерывному развитию у японцев в крови. Часть их традиций – добросовестно выполнять свою работу, так что в качестве продукции не стоит сомневаться, оно всегда на высшем уровне.
Не забывают японцы и о красоте, поэтому дизайнеры «Мазды» создали свой стиль под названием Kodo. Название означает «душа движения». Все авто фирмы не только технически, но и внешне воплощают собой мощь и скорость.
Так что машина не была успешной, но стала опорой для дальнейших разработок.
06.05.2020 4:50:24
2020-05-06 04:50:24
Источники:
История на Mazda | » /> » /> .keyword { color: red; }
Мазда историяИСТОРИЯ НА MAZDA
ИСТОРИЯ НА MAZDA
|
Mazda Motor Corporation е петият по големина японски автопроизводител, нареждайки се зад Toyota, Nissan, Honda и Suzuki. Mazda произвежда седани, спортни комбита, класически комбита, миниванове, спортни коли, лекотоварни камиони и микробуси, продавайки ги в Япония под моделни имена като Demio, Axela, Arenza, Roadster, RX-8, MPV и Tribute. Сред моделната гама в Европа се срещат имена като Mazda2, Mazda3, Mazda5, Mazda6, MX-5, CX-7, BT-50. През фискалната 2003 г., Мазда е продала повече от един милион превозни средства, 294 000 в Япония и 723 000 в чужбина. Фирмата разполага с две основни производствени мощности в своята родина Япония, 15 завода в различни страни по света и още две смесени производствени предприятия с Ford Motor Company намиращи се в Мичиган и Тайланд. Форд купува значителен дял от акциите на Мазда през 1979 г., а след 1996 г., когато те разширяват делът си до контролен пакет акции от 33,4% заради финансовите проблеми на Мазда, Форд обръщат нова страница в историята на марката, чрез съкращаване на разходите, преструктуриране и въвеждане на поредица от успешни нови модели.
Ранна история
Mazda е основана от Jugiro Matsuda през 1920 г. като Toyo Cork Company. Малкото предприятие, намиращо се в град Хирошима в южната част на Япония, първоначално произвежда продукти от корк. В средата на 1920-те, обаче, тя разширява своята продуктова гама, като включва в производството машинни елементи от стомана. Поради диверсификацията на производството, през 1927 г. Matsuda заличава думата Cork от името на компанията, а през 1929 г. тя се специализира в производството на индустриални машини. Matsuda вярвал, че неговото предприятие може да остане успешно само ако предлага наистина уникален продукт. За тази цел, Toyo Kogyo започват проектирането на необичаен мини-камион с три колела (Mazda-Go), който след представянето си през 1931 г. се оказва доста успешен.
По време на Втората световна война, Toyo Kogyo произвежда различни оръжия за японската армия, но преобладава производството на пушка тип 99 от сериите 30 до 35. Въпреки че всички продавани автомобили още от самото начало носят името Мазда, марката е приета официално чак през 1984 г. Моделът Mazda R360 е въведен през 1960 г., последван от редица нови двигатели през 1962 г.
Започвайки през 1960 г., инженерите в Mazda полагат огромни усилия за развитие на Ванкелов (роторен) двигател, който да ги разграничи от останалите Японски автомобилни компании. Като се започне с произвеждания в лимитирана серия модел Cosmo Sport и се стигне до днешната Mazda RX-8, Mazda се е превърнала в единствения производител на Ванкелови двигатели заради изнемощяването на останалите автопроизводители в опитите им да произведат такъв прецизен агрегат. Тук следва да отбележим, че NSU в съюз с Citroen са първите направили опит да произвеждат автомобили с Ванкелови двигатели, но не успяват да решат проблема с износването на върха на ротора, което води до голяма консумация на масло и гориво, загуба на мощност и много кратък живот на двигателя. След придобиването на тези компании съответно от VW/Audi Group и Peugeot, Ванкеловите двигатели са изоставени. През 80-те ВАЗ и ГАЗ правят опити за внедряването на такива двигатели в техните модели Жигули, Самара и Волга. Руският Ванкел е произведен с нискокачествени материали и има живот от едва 20 000 км. Този тип двигатели са по-малки и по-леки, с по-малко движещи се части и като цяло са доста по прости, но всичко това е за сметка на високата им консумация на гориво, която е следствие от невъзможността да се постигне перфектна плътност между апексите и повърхността на ротор хаузинга.
Тези усилия да привлекат вниманието към себе си, определено се оказали успешни за Mazda, които започват да изнасят автомобилите си в чужбина. Както задвижваните от конвенционални бутални двигатели, така и колите с Ванкелов такъв, намират купувачи по цял свят. Моделите с Ванкелов двигател бързо стават популярни заради комбинацията от ниско тегло и добра мощност, съответстваща на по-тежките V6 и V8 двигатели, предлагани от конкурентите. Модела R100 и прочутата RX серия (RX-2, RX-3 и RX-4) са преобладаващата част от износа на компанията.
През 1968 г. Мазда официално открива поделението си в Канада (Mazda Canada), въпреки че автомобили Мазда са били продавани в Канада още от 1959 г. През 1970 г. Mazda официално стъпва и на американския пазар (сформира дъщерна фирма Mazda North American Operations) и става толкова успешна там, че създава Mazda Rotary Pickup (базиран на обикновения B-Series модел с бутален двигател) специално за клиентите си в Северна Америка. До днешен ден, няма друг производител на автомобили, който да е направил пикап с Ванкелов двигател. Освен това, те са също единствената марка предлагала някога автобус с Ванкелов двигател (Mazda Parkway, който се е предлагал само в Япония) и комби (разновидност на моделите RX-3 и RX-4 предлагана в САЩ).
Успехът на роторните модели на Мазда продължил до настъпването на петролната криза през 1973 г. Американските купувачи (както и тези в други страни по света) бързо се ориентирали към по-икономични автомобили, а Маздите с Ванкелов двигател определено не били такива. Мазда обаче постъпили разумно като не обръщат напълно гръб на обикновените двигатели, и през 1970-те започнала да произвеждат пълна гама от четири-цилиндрови модели. Моделната гама от малки автомобили Familia, както и малко по големите Capella, станали особено важно перо в световните продажби на Mazda след 1973 г.
Mazda не искали да загърбват напълно роторния двигател, затова пренасочили усилията си върху предлагането му като алтернатива в спортните автомобили, а не в масовите. Започвайки с олекотената RX-7 въведена през 1978 г. и продължавайки с модерната Rx-8, Mazda поддържа традициите си в предлагането на този уникален агрегат. Тази промяна във фокуса на компанията доведе до проектирането и на друга олекотена спортна кола – бутално-задвижваната Mazda Roadster (по-добре позната като MX-5 или Miata), която е олицетворение на концепцията Джинба итай (единство на водача и машината). Въведена през 1989 г. , тя бързо среща световно признание и често й се приписва възраждането на концепцията за малката спортна кола, която бе оставена на заден план след 70-те години.
Партньорство с Ford Motor Company
Финансовите сътресения и спада на продажбите през 70-те докараха Mazda до трудно положение и намесването на корпоративен инвеститор беше единственото разумно решение. Ford Motor Company придобива 7% от финансовите активи на закъсалата компания и започва партньорство, което дава началото на редица съвместни проекти. През 1980-те Ford придобива още 20% финансов дял. Съвместната работа включвала малки и големи проекти във всички сфери от автомобилната индустрия. Сред най-успешните плодове на това сътрудничество се открояват пикапите (например, през 1972 г. Mazda B-Series ражда разновидност за американския пазар под името Ford Courier) и малките коли. Платформата на Mazda Familia се използва в модели на Ford като Laser и Escort, докато архитектурата на Capella намира приложение в Ford Telstar седан и спортния модел Probe. През 2002 г. Форд разширява дела си в Мазда с допълнителни 5%.
Моделът Ford Probe се е сглобявал в нов завод на Mazda, намиращ се във Flat Rock, Мичиган, заедно с популярния седан Mazda 626 (версията на Capella за Северна Америка) и спортното купе Mazda MX-6. Към 2011 г. заводът е собственост на смесено предприятие между Мазда и Форд, носещо името AutoAlliance International. Форд също отдава свой капацитет на Мазда, когато това е необходимо: продавания в Европа и Южна Африка модел Mazda 121 (1996-2002 г.), всъщност е вариант на четвъртата генерация на Ford Fiesta. Историята помни и опити на Мазда да продава някои коли на Форд в Япония, служейки си основно с дилърската мрежа на Autorama.
Мазда помага на Форд в разработването на модела Ford Explorer от 1991 г., който Мазда продава на американския пазар под името Mazda Navajo (1991-1994 г.), само във версия с две врати. По ирония на съдбата, версията на Мазда се оказва неуспешна, докато Форда (предлаган още от самото начало и като версия с четири врати) веднага се превръща в най-продавания SUV автомобил в Щатите, като запазва тази титла за повече от десетилетие. Мазда използва пикапа Ford Ranger като основа за своя B-series пикап (американската версия), започвайки през 1994 г. и продължавайки до 2010 г., когато Mazda преустановява предлагането на модела.
Следвайки дългогодишното си пристрастие към технологиите за алтернативни двигатели, през 1995 г., Mazda представя първия в света автомобил с двигател работещ по цикъла на Милър (петтактов двигател). Това е луксозната лимузина Millenia. Въпреки че моделът Millenia със своя V6 двигател и спрян от производство през 2002 г., компанията наскоро въведе нов четири-цилиндров двигател, работещ по цикъла на Милър предвиден за модела Demio от 2008 г. Подобно на лидерството си във Ванкеловата технология, Mazda остава (засега) единственият автомобилен производител, който е използвал петтактов двигател, базиран на цикъла на Милър в автомобилния свят.
Нови финансови проблеми сполетяват Mazda през 1990-те (отчасти заради загуби свързани с Азиатската финансова криза от 1997 г.), и стават причина Ford да си осигури контролен дял от 33,4% през май 1996 г. През юни 1996 г., Henry Wallace е назначен за президент и той се захваща с преструктурирането на Mazda и задава нова стратегическа насока за развитието й. Той повежда марката Mazda по нов път, включително като въвежда сегашния дизайн на емблемата. Henry Wallace представя нов продуктов план за постигане на взаимна изгода в сътрудничеството с Ford и стартира програмата за дигитална иновация на Mazda, която да ускори разработването на нови продукти. В същото време, той започва да поема контрола над отвъдморските дистрибутори, рационализира работата на магазините и производствените центрове, проправяйки пътя за така необходимото оптимизиране на разходите в дейността на Мазда. Голяма част от ранната му работа връща Мазда към рентабилността и полага основите на бъдещите успехи. Wallace бе наследен от James Miller през ноември 1997 г., и последван от изпълнителния директор от Ford Mark Fields, на който се преписва заслугата за разширяването на новата продуктова гама на Mazda и ръководството при обрата постигнат в началото на миналото десетилетие. Влиянието на Ford по време на 90-те години на миналия век отрежда на Мазда място в историята, превръщайки я в първата японска автомобилна компания, която е възприела ръководител, който не е роден в Япония (започвайки с Henry Wallace, който е шотландец).
Насред световната финансова криза през есента на 2008 г., излязоха доклади, че Ford обмисля продажбата на дела си в Mazda с цел оптимизиране на общата структура на активите си. Business Week отбелязва тогава, че алианса между Форд и Мазда е бил много успешен, спестявайки на Мазда около $ 90 милиона годишно за развойна дейност и няколко пъти тази сума на Форд, затова продажбата на дела в Мазда би била една крайна мярка. На 18 ноември 2008 г., Ford обяви, че ще продаде 20% от дела си в Мазда, смалявайки собствения си дял до 13,4% и предавайки контрола над компанията. Още на следващия ден от Мазда обявиха, че като част от сделката те ще изкупят обратно 6,8% от дела на Ford. Те заявили също, че Hisakazu Imaki ще се оттегли от поста си на изпълнителен директор и ще бъде сменен от Takashi Yamanouchi. На 18 ноември 2010 г., Ford намалиха дела си до само 3%, аргументирайки се, че намаляването на собствеността ще позволи по-голяма гъвкавост в преследването на растеж на развиващите се пазари. Ford и Mazda си остават стратегически партньори чрез своите смесени предприятия и обмена на технологии.
Марки
В историята си, Mazda използва различни марки за японския (и на няколко пъти за австралийския) пазар, включително Autozam, Eunos, и Efini, които вече са извадени от употреба. Тази диверсификация затруднявала до краен предел отделите за продуктово развитие в Мазда. Вместо 5-6 вариации на дадена платформа, те били принудени да работят върху десетки различни модели, което обърквало и клиентите с непрестанното представяне на сходни нови модели. Една от най-странните под-марки е била M2, която е използвана върху три редки варианти на Eunos Roadster (М2-1001, М2-1002 и М2-1028), както и на един вариант на Autozam AZ-1 (M2-1015). M2 дори разполагала своя собствена авангардна щабквартира, но е била спряна след много кратък период на съществуване.
Днес, бившите марки съществуват в Япония като канали за дистрибуция (специализирани дилъри), но вече няма автомобили носещи техните имена. Моделът Carol се продава в магазините на Autozam (която специализира в продажбата на малки автомобили), но колата се продава с марката на Mazda, а не като Autozam Carol, както е било преди.
В началото на 1992 г., Mazda планира да пусне своя луксозна марка, наречена Amati, за да се конкурира с Acura, Infinity и Lexus в Северна Америка, която е трябвало да започне продажби през 1993 г. Първоначалната гама от модели на Amati e трябвало да включва Amati 500 (който се реализира като Eunos 800 в Япония и Австралия, Mazda Millenia в щатите, и Mazda Xedos 9 в Европа), луксозно спортно купе на базата на Mazda Cosmo и Amati 1000 (наследник на Mazda 929 с двигател V12 и задно задвижване). Марката Amati е бракувана преди да бъде предложена на пазара.
В Европа, името Xedos се свързва и с Mazda Xedos 6, като и двата модела се произвеждат между 1992 и 1997 г. Xedos моделите се предлагаха под марката Mazda, като използваха емблемата на Mazda от съответните години.
|
Моделът Carol се продава в магазините на Autozam която специализира в продажбата на малки автомобили, но колата се продава с марката на Mazda, а не като Autozam Carol, както е било преди.
20.06.2017 20:22:00
2020-10-08 21:47:44